Despre greseli de incepator, compozitie si tehnici utile

M-am gandit sa scriu putin si despre ce inseamna practic sa compui o fotografie si sa incerc sa dau niste ponturi generale care ar putea sa imbunatateasca fotografiile altora.

O sa incep printr-un mic ocol. La cursurile de incepatori pe care le mai tin la Fundatia Calea Victoriei intanlesc adesea oameni care si-au cumparat aparate DSLR in speranta ca fotografiile lor vor arata mai bine. La fel am inceput si eu, dintr-o pasiune, iar primul meu DSLR a fost cumparat cu aceeasi idee in gand, insa nici ca ma puteam insela mai tare. Un DSLR nu te ajuta sa faci "poze" mai bune, e doar un instrument pe care inveti sa il manevrezi.

Una dintre cele mai frecvente probleme pe care le vad la cei ce folosesc pentru primele dati un DSLR este ca folosesc in general modul de Live-View al aparatelor, pentru ca le arata preview-ul imaginii. Problema cu chestia asta este ca ei nu realizeaza ca o buna parte din banii platiti pe acea camera, au fost platiti si pentru ocular. Ca sa fiu un pic filosofic, ocularul are un rol aparate in procesul de fotografiere, el "ascunde" tot ceea ce nu este in cadru fotografic. Nu trebuie sa uitam ca fotografia este profund subiectiva si ca in clipa in care alegi sa declansezi, tu alegi (voit sau nu) sa "ingheti" o bucata din realitatea din jur. Ocularul are rolul de a te ajuta in a vedea aceasta bucata mult mai clar. Imi puteti spune ca acelasi lucru se intampla si cu ecranul digital, insa nu, nu este acelasi lucru.

Implicarea "analogica" in acest proces nu este de trecut cu vederea (pun intended). Ocularul "concentreaza" esenta a ceea ce urmeaza sa captezi, faptul ca esti fortat sa inchizi un ochi si sa privesti mediul pe care urmeaza sa il fotografiezi fara alte elemente care iti pot distrage atentia de la el, este esential.

Asadar, cu acestea fiind scrise, sa revenim la compozitie. Compozitia este acel lucru care face sau desface o fotografie. Este sarea si piperul pe care trebuie sa il adauge fotograful imaginii. Este detaliul nevazut, cuvantul nespus, ideea din spatele conceptului. Ea este un cumul de lucruri. Este cum folosesti lumina, cum incadrezi subiectul in fotografie. Este ce diafragma alegi sa folosesti si ce obiectiv sau lungime focala. Este unghiul din care alegi sa declansezi si momentul pe care alegi sa il captezi.

Exista multe tehnici de compozitie, unele mai practice si simpliste in mod de abordare, altele complexe si greoie insa eficiente in vizual. Fotograful are un singur tel, sa isi tina privitorul "captiv" in imaginea sa, un tel care este mai greu de obtinut decat pare la prima vedere. Pacatul cel mai mare pe care il poti face ca fotograf este sa fii banal in compozitie.

Ca urmare, am pregatit o lista de tips pentru oricine vrea sa isi imbunatateasca imaginile

1. Incearca sa fii atipic vizual – invata sa iti evidentiezi subiectii in cadrul fotografic

2. Elimina din cadru elementele care nu iti pun in valoare subiectul

3. Nu incadra pe centrul imaginii decat atunci cand ai simetrie in cadru

4. Cand fotografiezi o persoana, daca aceasta nu priveste in camera, lasa-i spatiu in care sa priveasca (daca se uita spre stanga cadrului, incadreaz-o in dreapta si invers)

5. O imagine zgomotoasa (cu ISO mare) e mai buna decat una miscata (timp de expunere prea lung)

6. Nu plasa orizontul pe mijlocul cadrului decat atunci cand se reflecta in ceva (cerul reflectat in apa unui lac spre exemplu)

7. O regula buna a utilizarii luminii, atunci cand faci portrete, este sa indrepti nasul subiectului inspre sursa de lumina (sau lumina sa vina pe axa nasului acestuia) - atunci cand nu vrei ceva dramatic

8. Fii atent la fundal - un fundal curat pune in evidenta subiectul, insa asta este o lama cu doua taisuri, in acelasi timp un fundal simplu poate pune "presiune" suplimentara pe subiect, nefiind alte elemente care sa distraga atentia de la el.

9. Nu te mai uita la display-ul camerei - trage prima imagine si verifica ca totul este in regula cu expunerea si campul de profunzime al imaginii, dupa aceea fii atent la subiect si pastreaza contactul vizual (prin ocular) cu el. Verificarea constanta a display-ului "rupe" legatura cu subiectul.

10. Declanseaza cu intentie si selectiv, anticipeaza momente, nu trage incontinuu in speranta ca "acea" imagine va iesi.

Web 1
Web
Web 7
Web 10
Web 2
Web 8
Web 4
Web 3
Web 5
Web 9
Web 6